Tuesday, December 12, 2006

Radioaktive Russere del 2

Det er strålende å være Russer i EU om dagen.

Da er det altså funnet radioaktivitet også i Tyskland. Sammenhengen med Litvinenko-drapet er åpenbar. At det med stor sannsynlighet er Dimitri Kovtun som har stått for spredningen later også til å være hevet over rimelig tvil. Men det er mye som ikke stemmer. Kovtun har etterlagt seg radioaktive spor en rekke steder, og hans tidligere kone, svigermor, samt hans barn er også eksponert for stråling. Det kan virke som om Kovtun har spasert rundt med en durabelig dose Plonium-210 i lomma i lengre tid. Da er det kanskje heller ingen overraskelse at han ligger på sykehus. Riktignok vet ingen sikkert hva som feiler Kovtun, han ligger i Moskva, men at det skulle dreie som noe annet enn radioaktiv forgiftning er det ingen som tror.

Så hvordan ser dette egentlig ut? Hva skjedde? Er Kovtun morderen, en morder som ikke visste hvilket stoff Litvinenko skulle likvideres med? Viktor Jusjtsjenko ble f eks forgiftet med dioksin. Et annet hett stoff er thallium. Også ricin har blitt brukt før. Ingen av disse er radioaktive. I følge pressen er det første gang Polonium har blitt brukt til å forgifte noen - så er det da også både dyrt, vanskelig å håndtere, og ikke minst farlig for morderen selv.

Eller var kanskje Kovtun målet? Det spekuleres i forgiftede tekopper, drinker, og sigaretter. Dersom Kovtun har vandret rundt med Polonium i lomma kan det godt a vært i sigarettpakken. At Litvinenko desverre "bommet en sigg" er ikke umulig. Forøvrig møttes de for "å gjøre forretnininger" så en sigar kan vel heller ikke utelukkes. Dette kan også forklare hvorfor det later til at alle de ansatte ved baren har blitt eksponert for relativt store doser - nemlig røyken!

Men hvem har tilgang på Polonium? Det er ikke så mange. Riktignok er det en handelsvare, men, det er svært dyrt, og handelen er regulert, og sannsynligvis ganske lett å spore. Dersom stoffet ikke kjøpes, kan det lages, i en atomreaktor. Dem er det ikke så mange av.

Allikevel bør det kanskje nevnes andre mistenkelige dødsfall. Jeg tenker spesielt på Yassir Arafat som døde i 2004, etter et middels langt, mystisk, sykeleie. Man fant aldri ut hva han egentlig døde av, annet enn rykter om nyresvikt, leversvikt, anemi, kreft, osv... Alle mulige symptomer på radioaktiv forgiftning. Ble Arafat til slutt forgiftet av Mossad? De har utvilsomt tilgang på Polonium. Litvinenko hadde nylig vært i Israel for å gjøre "forretninger". Med tanke på hans aktiviteter er riktignok Putin hovedmistenkt, men her kan det være flere skjulte muligheter.

Dramaet fortsetter, jeg spår fortsatt en god, gammel diplomatisk nyttårskrise!

No comments: