Saturday, December 9, 2006

Putin's Russland og døde agenter

Drapet på tidligere KGB og FSB agent Alexandr Litvinenko ryster Europa, og er i ferd med å skape en anstrengt situasjon mellom Storbritannia og Kreml. I følge britisk etteretning er det bare FSB som ville hatt ressursene til å fremskaffe tilstrekkelige mengder polonium til å drepe et menneske. Der er også bare FSB, i følge britisk etteretning, som ville hatt tilstrekkelig kompetasne til å gjennomføre forgiftningen uten at agenten ble satt i betydelig fare. Til slutt skal det relativt mye til fo rå gjennomføre en slik aksjon uten å bli avslørt på forhond, og uten å sette igjen klare spor for etterforskning i ettertid.

Men hva er egentlig Polonium-210? Stoffet som ble brukt til å forgifte Litvinenko? Stoffet er en internasjonal handelsvare som brukes i industri. Russland selger rundt 100 gram polonium i året til utenlandske industriforetak, og det er overveiende sannsynlig at uasnett hvem som sto bak forgiftningen av Litvinenko, so stammer stoffet fra Russland. Men om Polonium kan dere lese her:
http://www.forskning.no/Artikler/2006/desember/1165226118.83

Bruken av Polonium kan allikevel gjøre at man klarer å løse saken. I følge Aftenposten har man flere gode ledetråder. Blan annet et skissert mulig hendelsesforløp her:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1562173.ece

Men det er ikke bare bruken av Polonium som gjør denne saken mystisk. Et annet betimlig spørsmål som er blitt reist er hvem denne Italienske "sikkerhetseksperten" Mario Scaramelli egentlig er. Han har visstnok en bred fortid, både som jurist, ekspert på miljøkriminalitet i det tildligere Sovjetunionen, og sikkerhetsekspert, med kjerneområde på det tidligere KGB's operasjoner og tilstedeværelse i Italia. Mer om Scaramelli kan dere lese her:

http://www.spacewar.com/reports/Dead_Russian_Italian_Contact_Nuclear_Expert_Who_Drifted_Into_Intelligence_999.html
http://en.rian.ru/world/20061207/56613662.html
http://www.prisonplanet.com/articles/november2006/261106Sushi.htm

Nå vil jeg riktignok påstå at alle disse kildene bør sees på med en viss skepsis, allikevel kan det forklare hvorfor Scaramella later til å være trygt forvart i Britisk eterretnings varetekt. Andre involverte personer det kan være verdt å ta en nærmere titt på er Julia Svetlitjsnaja. Hun har først omtalt seg som student, og har omtalt Litvinenko som pengeutpresser og banditt. Aftenposten har derimot undersøkt litt rundt Svetlichnaya, og funnet ut følgende:
http://www.aftenposten.no/meninger/notert/article1563290.ece
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1558740.ece
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1558725.ece
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1558726.ece

På sidene til University of westminster står følgende:
http://www.wmin.ac.uk/sshl/page-1966
http://www.wmin.ac.uk/sshl/page-1203-smhp=1

Dermed er det ikke bare Scaramella som virker "mystisk" i denne saken. Et annet spørsmål er hvem Russian Investors egentlig er, og hvilke rille spilte de i f eks Yukos saken, som endte med at Mikhail Kodorkovsky ble fengslet? Russian Investor's hjemmeside er her:
http://www.investors.ru/en/About_Company/

Den sier ikke stort, så her kan vi bare tenke oss til mulige sammenhenger. SOm en foreløpig oppsummering vil jeg henvise til følgende linker:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1559157.ece
http://www.dagbladet.no/utenriks/?type=indeks&tag=emneord&string=alexander+litvinenko

Så da er det bare å la konspirasjonsteoriene fly! Her er det masse å ta tak i!

No comments: