Thursday, December 7, 2006

Eksamen? Økonomi?

Siden jeg nå har eksamen for øyeblikket, skal leveres på fredag, kommer det en ekstra lang notis:

Det noe som har irritert meg mye og lenge, en irritasjon som sørger for stadige lekkasjer av edder og galle utover mine politiske venner og bekjente: Hvorfor er det ingen på venstresida som er interessert i å diskutere (økonomisk) politikk på et språk som høyresida (økonomer) forstår ?

Jeg kjenner masse flotte, meget oppegående, mennesker som sitter inne med utrolige mengder kunnskap om hvor galt det går av sted når man lar markedsfundamentalistene få styringa. Desverre er de ikke i stand til å omdanne denne kunnskapen til en argumentasjonsrekke av følgende format, på økonomspråk:

1. Problemet ser slik ut, statistisk sett.
2. Grunnen til at det oppstår er denne, teoretisk/ideologisk sett.
3. En bedre løsning hadde vært dette, praktisk sett.

Grunnen til dette er at de styrende krefter kun skjønner et språk, økonomisk teori/ideologi, og dertilhørende økonomisk argumentasjon. Dermed må venstresida innse at økonomi ikke er noe farlig, men noe helt nødvendig! Og de alternative økonomiske teorier finnes, i stort monn! Derfor: Det er bare å lese, bøker er det nok av!

1. Institutions and the Environment, Arild Vatn.
Glimrende bok om alternative tilnærminger til å løse miljøproblemer. Inneholder også en meget grundig og dyptpløyende kritikk av nyklassisismen som økonomisk paradigme. Boken gjør også mange koblinger mellom økonomi og andre fagområder, som sosiologi, psykologi, filosofi, osv. Forutsetter en god del kunnskap om samfunnsøkonomi som fagområde, samt engelsk som språk.

2. Global Økonomi, Erik Reinert.
Tar for seg Globaliseringen, og hvorfor den virker bra for det Amerikanske Finansdepartementet, men ikke for verdens fattige. Et must for alle som ønsker å være en del av globaliseringsdebatten.

3. Globalisering - en stor desillusjon, Joseph Stiglitz.
Tar for seg en rekke case-studies hvor liberalisering, særlig av finansmarkeder, har gått skikkelig skeis. Forklarer også på en lettfattelig, men ofte litt grunn, måte hvorfor det går slik. Joseph Stiglitz fikk nobelprisen i økonomi i 2001, og er en annerkjent økonom med gjennomslagskraft. Får deg til å lure på hvorfor ingen i IMF eller tilstøtende organisasjoner er anklaget for folkemord.

4. RØST nr2-2006: Utvikling.
Artikkelsamling fra Radikalt Økonominettverk om utvikling og økonomisk teori.

5. Alt du vil vite om samfunnsøkonomi, men aldri har våget å spørre om, Erling Røed Larsen.
God innføring i en rekke interessante temaer innen samfunnsøkonomi som fag. Passer veldig godt for ikke-økonomer som ønsker en dypere forståelse for økonomi.

Dette er slett ikke et uoverkommelig sommerferiepensum for engasjerte mennesker, så da er det bare å sette igang. La oss slipe knivene og klargjøre den ideologiske krigen!

No comments: