Wednesday, December 13, 2006

Idioti i kraftdebatten!

Nå slår de til igjen: Journalistene står i kø for å vise frem sin uvitenhet om det norske el-markedet. Akkompagnert av politikere som enten ikke har peiling, eller ikke tør forklare folk hva som skjer, er dette nødt til å utvikle seg til en pinlig farse av en feilinformasjonskampanje.

For det første, vi har ikke vært i nærheten av en kraftkrise i Norge de siste 20 år. Aksepter det! Norge har i tillegg den billigste strømprisen i Europa, og vi er de eneste i Europa som klager og syter over den. Vi elsker å le av Amerikanere som klager over stigende oljepris, men selv skriker vi om verdens undergang så fort strømprisen stiger et par øre Kw/t, maken til hykleri! Folk burde skamme seg langt inn i folkesjela si.

De siste år har strømnettet i Norge vært tilkoblet NorthPool, noe som ble bestemt av Bondevik I. Northpool er det integrerte Skandinaviske strømnettet, med tilhørende kraftbørs. Det betyr at prisen i Norge vil være den samme som i Sverige og Danmark, som igjen har den samme som Tyskland, Frankrike, Polen, og resten av EU. Det betyr også at den strømmen vi bruker, like gjerne kan være produsert i et Fransk atomkraftverk som i en Norsk foss. Eller i et Polsk kullkraftverk for den saks skyld. Dette er noe Jensemann har forsøkt å forklare folk i over 10 år, men ingen later i prøve å forstå noe som helst. I stedet surrer vi rundt med nesa solid planta i navlelo, og betrakter innsiden av øyelokkene våre som om de skulle være dekorert av Edvard Munch.

Northpool garanterer også leveringssikkerhet, dersom det er lite vann i Norske vannmagasiner, kan vi enkelt importere strøm fra f eks Sverige. Når man diskuterer bygging av mobile gasskraftverk for å forebygge en kraftkrise f eks i Finnmark, er man virkelig langt ute på vidda. Det er omtrenr like dumt som å foreslå å bygge mobile slakterier for å hindre regional mangel på svineribbe i Jula. Ren og skjær idioti. Punktum.

Grunnen til dette er at skrankene i markedet er i ferd med å bli nedbygget, noe som igjen fører til fri flyt av kraft over hele landet, eller, EU, om du vil. Dette betyr også at et regnskyll fra eller til på Vestlandet spiller særdeles liten rolle for strømprisen. Strømprisen går op fordi regjeringen Bondevik I bestemte at det norske strømnettet skulle koples til den Nordiske kraftbørsen Northpool, hvor kraftprisen var svært mye høyere enn i Norge. Grunnen til at prisen nå stiger, er at den gradvis, i takt med nedbyggingen av tekniske skranker, nærmer seg prisen i alle andre land i Europa.

Det er selvsagt en masse uvitende mennesker som vil påpeke at strømprisen jo går opp og ned, i noe som avisene klarer å fermstille som avhengig av været og fyllingsgraden i magasinene. Dette er langt på vei rent tøv. Den stive prisen i tidlig i høst hadde mer å gjøre med høy oljepris kombinert med stengte Svenske atomkraftverk enn lite vann i Norske vannmagasiner. At prisen kan synes å ha falt noe den senere tid har langt mer å gjøre med mildværet som har preget hele Europa i høst, enn med regnvannet som sildrer ned i Norske vannmagasiner. Da har jeg ikke nevnt den ikke ubetydelige effekten av et par Svenske atomkraftverk som begynte å surre og gå igjen.

Nå som det norske kraftmarkedet i praksis langt på veg er integrert i det Europeiske karftmarkedet, må man klare å skjønne at vi snakker om aggregert etterspørsel, og aggregert tilbud, altså et marked hvor tilbud og etterspørsel ikke begrenser seg til Norge, men til hele Europa. I denne sammenhengen bidrar de norske vannkraftverkene med en forsvinnende liten del av det totale tilbudet. Etter at Norge ble en integrert del av Northpool er det bare norske strømprodusenter som har interesse av fyllingsgraden i magasinene - mye vann gir mye penger, lite vann gir lite penger! Sett på bakgrunn av dette var det helt rasjonelt å tømme så mye som mulig når de Svenske atomkraftverkene var skrudd av, og oljeprisen var høy. Man kunne forvente at strømprisen ville falle en god del, og man sørget for å bruke vannet så fort som mulig.

"Men Norge er jo en nettoimportør av strøm" vil du helt sikkert påstå. Pølsevev! Vi er en nettoimportør av strøm fordi vi tjener penger på det, i kroner og øre har vi et enormt eksportoverskudd av strøm. Dette kommer som et resultat av følgende to faktorer:

  1. Strømprisen i EU's kraftmarked følger klare sykler for prisfluktuasjon. Billig om natten, dyrt om dagen, billig i helga, dyrt på mandag, billig om sommeren, dyrt om vinteren.
  2. I Norge produserer vi strøm ved hjelp av hydrokraft. Den er svært fleksibel, det er bare å stenge porten, så stopper produksjonen, og vi kan spare vannet til mandag morgen i stedet. Derfor importerer vi grisebillig nattstrøm, og selger dyr strøm så fort prisen stigerutover morrakvisten.
Norge er en nasjon som tjener enorme mengder penger på å importere billig kraft, og eksportere dyr kraft. Dessuten har vi Europas laveste strømpris. Til tross for dette syter og bærer vi oss som om enden skulle være nær! Makan til idioti!

2 comments:

Espen said...

Du glemmer at strømprisen også er påvirket av folks oppfatning - hvis ikke folk hadde vært så opptatt av den, ville den vært høyere....

En av grunnene til at vi har så høye matvarepriser i Norge, er at folk kjøper likevel, og har andre oppfatninger av hva som er billig enn ute i Europa. Vi er mye raskere med å bytte strømleverandør enn supermarked, delvis pga all oppmerksomheten.

Tord Steiro said...

Joda, det er et poeng, men så fort markedene er fullt integrert, noe som ligger ganske nært inn i fremtiden, så vil norske produsenter selge strøm til utlandet så fort det blir mer lønnsomt enn å selge den i Norge. Med mindre forbrukere legger pres på politikere, som igjen innfører nye reguleringer.

Et annet moment er hvordan privatiseringen og dereguleringen av det norske markedet ble gjennomført. Man innførte konkurranse på kW/h prisen, men ikke på selve nettleia, der er det fortsatt regionale monopoler, noe som gjør at selskapene setter ned kW/h prisen, og skrur opp nettleia.

Når det gjelder at norske matvarepriser er så høye mener jeg det delvis er en myte. Bodde et år i Belgia, og riktignok var mye av maten billig, men mye var kvalitativt ekstremt mye dårligere enn her. Enkle ting som melk, brød, syltetøy og kjøttvarer er knapt nok spiselig, med mindre man legger seg på et prisnivå som er langt over det norske.

Hvis man i tillegg ser på kjøpekraften, som er langt høyere i Norge enn i Belgia, tror jeg norsk mat relativt sett ikke er så overpriset. Husk at norske husholdninge kun bruker litt over 10% av inntektene på mat, jeg går ut i fra at den gjennomsnittlige Belgier bruker langt mer.